A harmadik fontos nézőpont a szolgáltatások oldala, amely ezt a piacot célozza meg.

Az elmúlt időszakban az ingatlanok árai fokozatosan emelkedtek. Nem látványosan, mégis eléggé ahhoz, hogy azok az ingatlanok is gazdára találjanak, amelyek eddig a túlárazás miatt pangottak a választékban.
A kereslet és kínálat oldaláról, kétféle szögből is objektíven nézzük meg a szereplők viselkedését.
A harmadik fontos nézőpont a szolgáltatások oldala, amely ezt a piacot célozza meg.
A kínálatból induljunk el. Az eladók sok esetben nagyon jól gondolkodva a környékükön eladó, vagy eladott ingatlanokat veszi alapul. Ez persze sokszor hiteltelen információkra, vagy évek óta beragadt felárazott ingatlanokkal kerül szembe és helytelen becsléshez vezet. Ennek ellenére a reálisnál kicsivel magasabb árakon is szépen fogynak a lakások és a családi házak.
Keresleti oldalt próbálják állami szinten is befolyásolni a látszólag jobb hitelekkel és a támogatási rendszerrel. Ide tartoznak a kedvezményes lakáshitelek, családi kedvezmények ismert nevén a CSOK. A túlárazott ingatlanok így egy kicsit reálisabban elérhető áron lesznek láttatva. A látszat hamar elmúlik, az ingatlanok elfogynak és újabbak kerülnek a képbe. Minden harmadik ingatlan ismét csak túlárazás miatt akár egy évig is áll a kínálati oldalon, majd akár két év elteltével is ugyanannyiért veszik meg mint a kiinduló ára. Pedig az értéke lassan igazodott az árához és a pénzért már nem ugyanazt lehet kapni mint jóval előtte, amikor elsőre meghirdették.
A harmadik oldal a szolgáltatás. Egyik nagy formátuma a közvetítők a másik a hirdetési szolgáltatók. Ezen felül persze sok kiegészítő tevékenység is van, mint az energetikai tanúsítvány elkészítése és esetleges javítások miatt az építőipari cégek, esetenként az alkalmi munkások.
Minden oldalról egyre nagyobbak az eltolódások, amíg eddig az ingatlanközvetítők vették ki a nagyobb részüket ebből a gazdasági tortából, mára már jórészt vettek át a fizetős hirdetőoldalak, mert egyre többen szeretnék maguk eladni az ingatlant közvetítő nélkül. Ezzel szemben a vásárlók többen fordulnak szakemberhez, mint előtte. Az oka inkább az ennek, hogy már a keresők többsége túl van egy eladáson, amivel némi tapasztalatot szereztek a piacról. Az is lehet, hogy magukból kiindulva, ahogyan próbálták eltitkolni az ingatlan hibáit és hátrányait, ezt nem szeretnék a másik oldalon tapasztalni.
Az olcsóbbnak mondható ingatlanok egyébként is szinte azonnal a befektetők kezére kerül és ezzel az albérleti piac alapjához értünk. Sok esetben az ingatlan tulajdonosok, nem merik vállalni, hogy a régi ingatlant kiadják és inkább hitelt vegyenek fel és a bérletidíj árából azt fizetnék. Pedig az egyik legjobb módja ez a vagyon gyarapításnak. Az ingatlan is megmarad és a hitelt is van miből fizetni. Pár esetben 10-15 év elteltével ezek a ritka esetekben egy erősen lelakott és tönkretett ingatlant próbálnak meg eladni a piaci áron.

Az ingatlanok piacán ez a körforgás aztán 15-20 évente körbeér. Addig újabb generációk nőnek fel és újabb tapasztalat nélküli szereplők lépnek be ebbe a körforgásba.

http://www.ingatlan-alberlet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük