Férfi mellplasztika (Gynecomastia)

A felsőtestünkkel való elégedetlenség nem csupán a hölgyek kiváltsága. A plasztikai sebészetben legalább annyira dinamikusan fejlődő terület a férfi mellplasztika, amelyet egyre többen és egyre gyakrabban vesznek igénybe. A férfiak mellének elnőiesedett változását (gynecomastia) több tényező is előidézheti. Vannak olyan öröklött tényezők, melyekre sajnos nincs befolyásunk, de a férfi mellplasztika által a következmény mérsékelhető. A pubertáskori hormonális változások mellett a testalkat is erősen előidéző tényező, de kiváltó ok lehet hormonhatású gyógyszerek, testtömegnövelő szerek és szteroidok túlzott mértékű fogyasztása is, sőt az elhízás és a fogyókúrás gyors súlyvesztés is. Az ilyen jellegű elváltozások azonban nem okoznak egészségügyi problémákat, habár a páciensek önértékelésére és önbizalmára gyakorolt negatív hatása nem elhanyagolható. (Vannak bizonyos fiatalkori történések, amelyek mindenképpen belgyógyászati és hormonális kezelést kívánnak meg.) Alapvetően a mirigyállomány megnövekedése okozza a változásokat, mely ilyenkor csomószerűen tapinthatóvá válik. A másik ok a zsírszövet felszaporodása, ám gyakran előfordul a két elváltozás egyidejű fellépése, mely az esetek többségében kétoldali és szimmetrikus, de előfordul féloldali gynecomastria is. Akárhogy is, ezek az elváltozások férfi mellplasztikát igényelnek.

A férfi mellplasztika történhet zsírleszívással vagy kimetszéssel, ami a fölösleges zsírszövet és mirigyállomány eltávolítását jelenti, valamint a bimbóudvar korrekciójával, esetleg mindhárom módszer együttes alkalmazásával. Hogy mely mellplasztikai eljárás a legmegfelelőbb a szakorvos dönti el előzetes konzultáció alkalmával. 

A zsírszívást abban az esetben alkalmazzuk a férfi mellplasztikában, amikor a kissé megnövekedett mellben kevesebb a mirigyállomány és több a zsírszövet. A Körúti OrvosEsztétikai Centrumban a zsírleszívás a BodyJet technológiának köszönhetően rendkívül kíméletesen történik, minimálisra csökkentve a fájdalmat és a felépülési időt, így a zsírleszívás járóbeteg-ellátásként is elvégezhető.

Mirigytöbblet alkalmával azonban a mirigyállomány kimetszése és eltávolítása a megoldás. Gyakorta a jelentősen lógó mell korrekciója miatt a bimbót és a bimbóudvart is meg kell emelni. Kivételes esetekben a mell megemeléséhez szükséges lehet a mellbimbótól lefelé irányuló metszés is, azonban szerencsére a műtét során ejtett vágások gyorsan szoktak gyógyulni, a hegek pedig elhalványodnak.

Logikus, hogy a férfi mellplasztika során eltávolított zsírszövet vagy mirigyállomány helyén üreges rész marad, ahol vérömleny alakulhat ki, ennek megakadályozásra kötelező kompressziós felsőruházatot viselnie a páciensnek a beavatkozás követő 2-4 hétig. A speciális ruházat segít letapasztani a bőrt és elősegíti a gyógyulást is, mivel a férfi mellplasztika után a műtéti területen véraláfutások is előfordulhatnak. Jellemző, hogy a gyógyulás első 1-2 hónapjában tömöttebb tapintást tapasztalunk ezen a területen, ám ez fokozatosan elmúlik, ahogyan a feszülő és az izomláz jellegű érzés is.


Ár: 500.000 Ft-tól

időpontfoglalás konzultációra